USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

"Буча. Після...": UWN у спецпроєкті до річниці звільнення Бучі зібрав свідчення очевидців окупації

Побита, поранена, частково зруйнована, окупована, трохи у розпачі, але точно незламна і не скорена – це українська Буча навесні 2022-го. Минув рік з моменту деокупації міста на Київщині. Кажуть, час зцілює, та це невиліковно, рана занадто глибока. До першої річниці звільнення Бучі та у пам’ять про жертв російських нелюдів телеканал UWN зняв фільм про Місто-герой. Разом з ведучим Дмитром Пустовітом, який 4 квітня минулого року побував у звільненій Бучі та на власні очі побачив її жахіття, ми згадаємо, як було "до", "під час" та "після" окупації
Фільм Буча
Джерело: UWN

Квітень 2022-го. Найвідоміші видання світу пишуть про невелике місто Буча на Київщині. Та на обкладинках не картинка процвітаючого українського населеного пункту. На перших шпальтах трупи: чоловік на велосипеді, жінка, яка щойно зробила манікюр, хлопчик на могилі матері. Коли Збройні сили України звільнили Бучу, відкрилося істинне обличчя росіян: зґвалтування, знущання, катування, масові захоронення. Нелюди не жаліли нікого.

Новини за темою: Буча, Ірпінь, війна: Які фото з України потрапили до річних дайджестів світових ЗМІ

Вперше Дмитро Пустовіт потрапив до Бучі 4 квітня як фіксер італійської журналістики Франчески Маноккі. "Ми бачили дуже багато горя і дуже багато страждання. Була жінка, яка розповідала про регулярні випадки зґвалтувань, вона розповідала історію, що російські військові прийшли до неї в будинок і сказали: "Ми будемо тут у тебе жити". Але вона жила з донькою, і вони домагалися до доньки. Тоді ця жінка сказала: "Не чіпайте мою доньку, я все зроблю за неї". І вони ходили до неї регулярно і робили це стільки, скільки хотіли, і так, як їм хотілось", – згадує Дмитро Пустовіт.

Одними з перших у підвалі знайшли 18 понівечених тіл убитих чоловіків, жінок і дітей, на них виявили сліди катування: вирвані зуби, відрізані вуха. Згодом міський голова заявив про братську могилу, де лежали тіла 280 українців. За офіційними даними, загинуло щонайменше 420 місцевих. Насправді точна цифра і досі невідома. У Бучі немає того, хто б не втратив когось, або чогось.

Родина Чекмарьових вирішила евакуюватися із Бучі, їм вже знайомо, як це покидати домівку. У 2014-му вони втікали з рідної Донеччини, та війна знайшла сім’ю і на Київщині.

"Я свою родину намагався врятувати двічі. Мені вдалося вивезти їх з Донбасу, але не вдалося вивезти з Бучі. 5 березня ми виїхали, і як тільки я припаркувався, почався обстріл, загорівся автомобіль. Я подивився назад і побачив мертвих дітей і дружину, а я сам був поранений. Не відчував ногу, вона трималася тільки на шкірі і на джинсах. Як казав лікар, який мене врятував: "На тебе у Бога ще є плани, якщо він лишив тебе в цьому житті", – розповідає Олександр Чекмарьов.

Джерело: Уніан

Новини за темою: Українським правоохоронцям вдалося встановити особи російських військових, які розстріляли дві родини в Бучі

Підрозділ Росгвардії "Вітязь", 76-та десантно-штурмова дивізія із Пскова і щонайменше три чеченські підрозділи – саме вони коїли злочини та вбивали цивільне населення в окупації. Згодом на допитах росіяни зізнавалися: була команда – розстрілювати усіх.  Так само як відкрили вогонь по родині Чекмарьових, під обстріл потрапила і Наталія Волинська разом із чоловіком та друзями.

"О 7:30 ми виїхали по вулиці Пушкінській і побачили розстріляну машину. Бачимо, стоїть за клумбою танк і чотири солдати з автоматами, вони вийшли і почали в нас стріляти, кулі потрапили в лобове скло, у колеса, радіатор, двері. Ми почали їхати назад – в’їхали в уже розстріляну машину, від удару нас кидає в кювет, ми там і залишились. Коли ми з чоловіком ходили по дрова, побачили БТР, який не зупиняючись їхав на нас, і ми від нього тікали. Ці люди не зупиняться ні перед чим, вони будуть продовжувати знищувати. Підсвідомо переживаємо, що вони знову можуть повернутися", – розповідає Наталія Волинська.

Вулиці, що бачили смерть, на найжахливіших кадрах, де тіла бучанців розкидані прямо по дорозі, їх переважно дві: Яблонська та Вокзальна. На останній зроблено знамените фото із розбитою російською колоною.

Джерело: Радіо Свобода

Після розмінування та деокупації нині і не скажеш, що саме ці сімейні сповнені життям вулиці росіяни умили українською кров’ю. Бучанці не забули, люди, які там живуть, не з чуток знають, що таке пекло.

"Ми це все спостерігали з першого ряду, буквально за 50 метрів бійня відбувалася. У сусідньому будинку ми почули перше "не стреляй!". Це був дідусь, він кинув коктейль Молотова, зупинив бензовоз, і почалася бійня. Ми ховалися у ванній, але коли не залишилося вже нічого живого від квартири, ми втекли у під’їзд, сиділи там під сходами. Коли ми виїжджали, на нас виїхав танк, на кожному повороті стояв кулеметник. Наша родина завдячує своїм життям сусіду. Ми не встигли заправитися до війни, а у нього в гаражі була бочка бензину, і він всім сусідам поблизу роздав і позаправляв повні баки", – згадує пані Юлія – вона живе на вулиці Вокзальній.

Новини за темою: "Якщо рашисти в Бучі не вбили, то вже просто так не вмру". Історія Юлі, яка пережила окупацію

Ворог зруйнував та пошкодив у Бучі 861 приватний будинок, 122 багатоквартирних та 875 господарських будівель, а загальний збиток, який російські військові завдали місту, – понад 5 мільярдів гривень. Вседозволеності окупантів не було меж: ховалися за цивільними, розміщували військову техніку у дворах, під дулом виселяли людей з їх домівок на вулицю.

Вода та їжа в окупації були важкодоступні, водонапірну башту зруйнували, магазини не працювали, російські снайпери ховалися в багатоповерхівках та відстрілювали людей за пересування по вулиці. Бучанці витримали завдяки один одному, герої, обличчя яких ви не бачите у ЗМІ, ходять вулицями цього міста.

Попри все горе, яке військові РФ принесли у місто, в українців є талант, який не знищити жодною зброєю: здатність вірити у краще і навіть у темряві народжувати світло.

"Аліса народилася 7 березня 2022 року. Я не хвилювалася, я намагалася думати тільки про краще, бо я розуміла, якщо я буду думати тільки про погане, то це може погано вплинути на дитину. Я дізналася, що у нас в будинку живе лікар-терапевт, познайомилася з нею і розповіла свою ситуацію. Це Людина з великої літери. І не дивлячись на те, що в неї було троє дітей, яким ще не було 18 років, вона сказала: "Я нікуди виїжджати не буду, поки не прийму в тебе пологи"", – розповідає Анна Тимченко, яка народила в окупації.

А ця сама лікарка, Ірина Язова, каже, що ніяк не готувалася до пологів, просто читала літературу, коли навчалася.

Видихнути бучанці змогли 2 квітня, коли ворог остаточно пішов з Київщини. Тоді до міста прийшло старе життя, але… Ті ж обличчя, але з іншими думками, ті ж вулиці, але з інакшими спогадами, ті ж сусідські будинки та часто без власників. До міста прийшло "після".

"Після" буде і в інших міст і містечок. Ми знімемо фільми про Маріуполь, Бахмут, Луганськ та інші, де ворог намагається знищити нашу незламність. Найголовніше, що їх "після" буде обов’язково українським!

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт