USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.16
Готівка
42.85

Землетрус у Туреччині: Ердоган обіцяє, що в країні побудують сотні тисяч будинків для постраждалих

Землетрус назвали найсильнішим у країні з 1939 року
президент Туреччини Реджеп Ердоган
Джерело: відкриті джерела

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що в країні планують побудувати приблизно 300 тисяч будинків для постраждалих від землетрусів. Про це повідомляє Anadolu.

"Ми маємо намір завершити будівництво 244 тисяч одиниць житла і 75 тисяч сільських будинків протягом одного року", – сказав турецький президент.

За його словами, землетруси, наслідки яких відчувалися на великій території, спричинили найбільше руйнувань і людських жертв у Хатаї.

Як відомо, кількість жертв землетрусу, що стався 6 лютого у Туреччині, становить 44,3 тис. людей, а у Сирії – 5,9 тис. Таким чином, загальна кількість загиблих зросла до 50,2 тисячі осіб.

Голова Управління Туреччини з ліквідації наслідків стихійних лих і надзвичайних ситуацій (AFAD) Юнус Сезер заявив, що влада робить все можливе, щоб протягом двох місяців звести 100 тисяч контейнерних міст. Інфраструктурні роботи тривають.

"Ми продовжуємо приймати понад 1 млн постраждалих від стихійних лих в області в наметових містечках, контейнерах та різноманітних установах. Роботи з оцінки збитків завершено на понад 830 тисячах будівель. Наша авіатехніка продовжує працювати на пункті допомоги цілодобово. Роздано понад 12 мільйонів продуктових наборів", – додав Сезер.

Про землетрус

Нагадаємо, на півдні Туреччини в ніч із 5-го на 6 лютого стався землетрус магнітудою 7,8. В Геологічній службі США його вже назвали найсильнішим у країні з 1939 року. Землетрус також відчули жителі Сирії, Лівану, грецького Кіпру та Іраку. Вдень 6 лютого в центральній частині Туреччини сталося ще шість сильних землетрусів. Тоді підземні поштовхи також відчувалися у грузинському Батумі, Іраку та в Ізраїлі.

За даними Європейсько-Середземноморського сейсмологічного центру, поштовх магнітудою 7,8 зафіксовано о 03:17 (за київським часом), епіцентр знаходився за 37 км від населеного пункту на глибині 10 км. Приблизно через 10 хвилин було зафіксовано ще один поштовх магнітудою 6,3 поблизу міста Османія.

Підземні поштовхи відчувалися у кількох регіонах – Адані, Анкарі, Анталії, Газіантепі, Кайсері, Мерсіні, Трабзоні, Урфі. За даними видання Yeni Safak, руйнування зафіксовано як мінімум у чотирьох провінціях Туреччини: Кахраманмараш, Малатья, Шанліурфа та Газіантеп. 

Загальна кількість афтершоків – підземних поштовхів, що слідують після основного землетрусу склала 4734. Вони сталися у районах Пазарджик і Ельбістан провінції Кахраманмараш.

За останніми даними, кількість будівель у Туреччині, які після землетрусу зруйновані або дуже серйозно пошкоджені, досягає 118 тисяч.

Раніше міжнародне рейтингове агентство Fitch повідомило, що, за попередніми оцінками, економічні збитки в регіонах Туреччини та Сирії, які постраждали від лиха, можуть перевищити 4 млрд доларів.

"Економічні збитки важко оцінити, оскільки ситуація розвивається, але вони, ймовірно, можуть досягти чотирьох мільярдів доларів або більше", – зазначили у Fitch.

За даними Світового банку, економічні збитки від руйнівних землетрусів в Туреччині 6 лютого становили близько 34,2 млрд доларів.

"Два дуже сильні землетруси, що сталися 6 лютого, заподіяли Туреччині прямих фізичних збитків на суму близько 34,2 млрд доларів США, що еквівалентно 4% ВВП країни у 2021 році", – відзначають у Світовому банку.

У звіті також йдеться, що витрати на відновлення та реконструкцію будуть набагато вищими, потенційно вдвічі вищими, і що втрати ВВП, пов'язані з економічними потрясіннями, також додадуться до "вартості" землетрусів. Афтершоки, що продовжуються, також, ймовірно, згодом збільшать збитки.

Як проходила рятувальна операція

Через три тижні з лікарень Стамбула виписали майже 14 тисяч жителів зони лиха, лікування 1186 постраждалих продовжується.

На 278-й годині після землетрусу у Туреччині з-під завалів врятували чоловіка та 17-річну дівчину. Раніше, через 11 днів після землетрусу, вдалося врятувати ще двох людей. Це хлопець 14 років і 34-річний чоловік. Вони були під завалами будівель у місті Антак'я, що на півдні Туреччини.

За тиждень після землетрусу у Туреччині завдяки пошуково-рятувальним роботам з-під завалів врятовано понад вісім тисяч людей. За словами президента країни Реджепа Тайїпа Ердогана, кількість постраждалих внаслідок землетрусу сягає майже 20 мільйонів людей. 

"Ми зіткнулися з однією з найбільших природних катастроф не тільки в нашій країні, але й в історії людства. У міру того, як ми розбираємо уламки тисяч будівель, зруйнованих цим землетрусом, який називають катастрофою століття, на жаль, кількість наших втрат зростає. Ми виписали значну частину з понад 81 тисячі наших громадян, які пережили землетрус, з пораненнями. Решту продовжуємо лікувати. Кількість людей, яких наші пошуково-рятувальні команди врятували з-під завалів, становить понад вісім тисяч", – наголосив Ердоган. 

Він нагадав, що землетруси охопили територію в 500 кілометрів у 10 провінціях Туреччини, де проживає 13,5 мільйона громадян.

Що відомо про потерпілих українців в Туреччині

Міністерство закордонних справ України 14 лютого підтвердило загибель п'яти українців внаслідок землетрусу у Туреччині в ніч з 5-го на 6 лютого. Речник МЗС України Олег Ніколенко на своїй сторінці у Facebook повідомив, що серед загиблих – родина із Запоріжжя: 46-річна Юлія Петрова та її двоє синів: десятирічний Захар та п'ятирічний Матвій. Вони перебували у Туреччині з квітня минулого року. 

Загалом, за словами Ніколенка станом на 14 лютого вдалося розшукати 136 громадян та евакуювати 37. З-під завалів врятовано 10 українців. Семеро вважаються зниклими, їхні пошуки тривають. Двоє українців можуть бути під завалами, до пошуку залучені українські підрозділи ДСНС. Одна людина госпіталізована, її стан стабільний.

"Найближчим часом дипломати планують евакуювати із постраждалого південного регіону 22-х українських громадян", – додав речник МЗС.

Довідково

За даними Геологічної служби США, землетрус вважається найсильнішим у Туреччині з 1939 року – тоді землетрус такої ж сили забрав життя 30 тисяч осіб. Землетруси такої сили трапляються рідко, в середньому менш ніж п'ять разів на рік у будь-якій точці світу. За останні 25 років у Туреччині сталося сім землетрусів магнітудою 7,0 і вище, але землетрус, що стався в понеділок, став найсильнішим.

Карл Ланг, доцент Школи наук про Землю і атмосферу Технологічного університету Джорджії сказав CNN, що район, який постраждав від землетрусу в понеділок, схильний до сейсмічної активності. "Це дуже велика зона розлому, але це найсильніший землетрус, ніж будь-коли за останній час", – зазначив він.

Читайте також:
У Туреччині відбулися місцеві вибори: Партія Ердогана зазнала поразки від опозиції У Туреччині відбулися місцеві вибори: Партія Ердогана зазнала поразки від опозиції
Україна продовжила транспортний безвіз із Туреччиною Україна продовжила транспортний безвіз із Туреччиною
У Туреччині стався обвал на золотодобувній шахті: Дев'ятеро людей перебувають під землею У Туреччині стався обвал на золотодобувній шахті: Дев'ятеро людей перебувають під землею
Один із найбільших маркетплейсів Туреччини Hepsiburada планує запустити бізнес в Україні Один із найбільших маркетплейсів Туреччини Hepsiburada планує запустити бізнес в Україні