USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

ЄС проведе конференцію щодо повернення українських дітей

За офіційними даними, на території РФ верифіковано понад 16 тисяч дітей, однак експерти говорять про сотні тисяч
Депортація діти

Окупанти депортували тисячі українських дітей

Джерело: відкриті джерела

Україна, Польща та Єврокомісія започаткували ініціативу для повернення українських дітей, яких викрала Росія. Для цього навіть у ЄС організують конференцію. Про це сказала очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції.

"Сьогодні ми знаємо про 16 200 дітей, які були депортовані. Поки що повернулися лише 300. У партнерстві з українцями прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький і я започаткували ініціативу, спрямовану на повернення цих дітей, яких викрала Росія. Для цього ми організуємо конференцію. Ми на самому початку дуже важкої роботи", – сказала вона.

Урсула фон дер Ляєн наголосила на прагненні об’єднати міжнародний тиск, щоб вжити всіх можливих заходів для встановлення перебування українських дітей.

"Ми прагнемо сприяти органам ООН та відповідним міжнародним організаціям в отриманні більш якісної та повної інформації про дітей, яких депортували до Росії", – додала очільниця Єврокомісії.

Скільки дітей примусово депортували в Росію

За рік повномасштабного вторгнення росіяни примусово депортували величезну кількість українських дітей на територію Росії. За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, станом на середину лютого їх кількість сягала понад 150 тисяч. А верифіковано, тобто офіційно підтверджено – усього 16 тисяч. Додому вдалося повернути лише 307 дітей.

Цинічна політика Путіна

У тому, що це була цілеспрямована політика примусової депортації дітей – годі сумніватися. Адже президент РФ Володимир Путін ще у травні 2022 року підписав указ про спрощену процедуру отримання російського громадянства для дітей з Донбасу, Запоріжжя та Херсона.

У рамках спонсорованої Кремлем програми їх вивозили з України і розміщували по домівках, щоб вони стали громадянами Росії, або відправляли в літні табори для перевиховання. Москва не приховує своєї програми, представляючи її як гуманітарну місію захисту від війни осиротілих чи покинутих українських дітей.

Російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова почала відправляти дітей до Росії через кілька тижнів після початку вторгнення в лютому 2022 року та регулярно з’являлася на телебаченні, щоб пропагувати усиновлення. Щобільше, вона хизувалася тим, що сама усиновила дитину з Маріуполя – міста, яке окупанти фактично повністю знищили, де 16 березня 2022 року після російського авіаудару був знищений драмтеатр, поховавши під своїми уламками сотні сімей з дітьми.

У звіті, опублікованому Єльським університетом і програмою Conflict Observatory Державного департаменту США, говориться, що щонайменше 6 тисяч дітей з України перебувають у загальній складності в 43-х таборах Росії, причому фактична кількість вважається більшою.

Депортація дорослих

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявляла, що українців, яких примусово вивезли з території України, розселили до 57 регіонів РФ, зокрема на Далекий Схід та в Сибір. 

"Ми знаходимо українців у всіх куточках Росії. Ми ретельно фіксуємо ці факти і очевидно, що це буде основою спецтрибуналу і основою звинувачень проти Росії і їх посадовців", – наголосила міністерка.

Чому депортація українських дітей стала приводом для ордера на арешт Путіна

17 березня палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової. 

"Путін, імовірно, несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії. Злочини, ймовірно, були скоєні на окупованій території України щонайменше з 24 лютого 2022 року. Існують розумні підстави вважати, що пан Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочин – за вчинення дій безпосередньо, спільно з іншими, за його неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими. Марія Львова-Бєлова, як стверджується, несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переселення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії", – сказано в заяві. 

Річ у тому, що довести процес депортації набагато легше ніж, до прикладу, насилля, яке вчинялось окупантами стосовно мирних мешканців. Адже є відповідні документи, що засвідчують особу, і дані про отримання громадянства неповнолітніми особами.

І найголовніше: згідно з нормами міжнародного права, примусовий вивіз цивільного населення або дітей через кордон заборонено. Це вважається воєнним злочином. Саме тому був виданий ордер на арешт Путіна як людині, що безпосередньо ініціювала цей процес.

"Примусово переправляти цивільних через кордон заборонено, а під час конфлікту це може бути воєнним злочином. Це також може вважатися злочином проти людяності, якщо воно є частиною широко поширеної та систематичної політики. Депортація дітей може бути навіть частиною геноцидних намірів", – заявляв Марк Елліс, виконавчий директор Міжнародної асоціації юристів.

Дитячий геноцид

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець неодноразово наголошував, що Україна буде робити все можливе, щоб визнати депортацію українських дітей геноцидом.

"Чому ми кажемо про геноцид? Бо відповідно до міжнародного права, однією з його ознак є примусове переміщення з однієї етногрупи в іншу. Вони беруть українських дітей, які спілкуються українською мовою, переміщають на територію РФ і кажуть, наче ви ніколи не були українцями. Вони забороняють використовувати українську мову, не видають документи, не випускають дітей", – зазначав Лубінець.

Додамо, станом на початок лютого 2023 року 460 дітей загинули та понад 919 отримали поранення різного ступеню тяжкості через російське вторгнення на територію України. 

Читайте також:
У Німеччині знайшли понад 160 українських дітей, яких депортували до РФ У Німеччині знайшли понад 160 українських дітей, яких депортували до РФ
У Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин налічується понад дві тисячі дітей У Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин налічується понад дві тисячі дітей
Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт
Сотні українських дітей, вивезених з України, кинули напризволяще в російських дитбудинках Сотні українських дітей, вивезених з України, кинули напризволяще в російських дитбудинках